Voor professionals

Samen met inwoners, vrijwilligers en partnerorganisaties zorgt de gemeente ervoor dat nieuwkomers in Zaanstad meteen mee kunnen doen.  Lees hier meer over de Zaanse aanpak. 

Visie

In het uitvoeringsprogramma 'Vluchtelingen doen meteen mee' staan activiteiten en maatregelen om ervoor te zorgen dat asielzoekers en vergunninghouders zo snel mogelijk onderdeel zijn van de samenleving en zelf hun weg vinden. Daarom is het belangrijk dat een nieuwkomer snel passende woonruimte heeft, de taal leert, een opleiding volgt en (vrijwilligers)werk vindt, bijvoorbeeld bij een sportvereniging of op een buurtboerderij.  Ook is er veel aandacht voor gezondheid en veiligheid.

Lees de visie

Lees het uivoeringsprogramma


Inburgeren en integratie


Als een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, start een nieuwe fase . Hij of zij wordt gekoppeld aan een gemeente en moet verplicht inburgeren.

Lees meer

Huisvesting

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken bepaalt hoeveel vergunninghouders iedere gemeente moet huisvesten. Voor Zaanstad waren dat er 383 voor 2016.

Lees meer

Voor werkgevers

Wilt u als werkgever nieuw talent binnenhalen en maatschappelijk verantwoord ondernemen?  Lees hier hoe u vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunt helpen om aan de slag te gaan.

Lees meer

Voor vrijwilligers

Er zijn veel mensen die vrijwilligerswerk doen voor vluchtelingen in Zaanstad. Wilt u ook iets doen? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Lees meer

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl